piątek, 2 maja 2014

SMOOTHIE Z ALGAMI KELP





Dzisiejsza propozycja to smoothie z algami  kelp gruszką i awokado. Algi kelp są naturalnym  źródłem, jodu, potasu, magnezu, fosforu, cynku i żelaza. Obfitują w witaminy B, K, C, E i niacynę. Smoothie jest smaczne i odżywcze. Doda energii,  korzystnie wpłynie  na odporność i wytrzymałość organizmu.




Składniki:

1 łyżka suchych alg kelp
1 duża gruszka
1 awokado
4 ziarna zielonego pieprzu konserwowego
szczypta cynamonu
sok z połowy cytryny
listki mięty
500 ml wody mineralnej

Algi zalewamy 1/2 szklanki letniej wody. Odstawiamy na  godzinę. Do kielicha blendera wrzucamy pokrojona gruszkę, awokado, namoczone algi, pieprz, cynamon, sok z cytryny, listki mięty dopełniamy wodą mineralną i wszystko razem miksujemy na gładko.Smacznego.




4 komentarze:

  1. ale oryginalnie! z chęcią spróbowałabym smoothie z wkładką z wodorostów!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachęcam do wypróbowania :) Mnie na początku zniechęcał zapach ale to kwestia doboru składników. Poza tym można się przyzwyczaić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zzzzielono i zzzzzdrowo:) ..ja jeszcze nie smakowałam alg;) ciekawi mnie ich smak... :)
    Śliczne ujęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też ciekawa jestem jak to z algami smakuję, kolor jest niesamowity :-)

    OdpowiedzUsuń