niedziela, 25 maja 2014

MIGDAŁOWA RICOTTA Z TRUSKAWKAMI




Dzisiaj proponuję sałatkę na słodko :) która świetnie nadaje się na deser lub kolacje w wersji light ;) Głównymi składnikami sałatki jest serek ricotta, do zrobienia którego użyłam migdałowej śmietanki i świeżych truskawek. Dla podkreślenia smaku połączyłam całość dresingiem mojito. Ricotta w kształcie serduszek bardzo ładnie odznacza się na tle truskawkowej czerwieni. Wykończony zielonymi listkami mięty deser całościowo wygląda bardzo apetycznie. Pomyślałam również, że taka przygotowana samodzielnie sałatka może być bardzo miłą niespodzianką dla NASZYCH MAM W DNIU ICH ŚWIĘTA :)





Składniki:

500 g świeżych truskawek
250 ml śmietanki migdałowej
3 g agaru
1/4 szklanki syropu klonowego lub cukru
1 garść listków mięty
1/2 szklanki cukru gruboziarnistego (ewentualnie może być zwykły)
50 g rumu lub aromatu rumowego
czekolada do dekoracji





Sposób przygotowania:

Śmietankę wlewamy do rondelka, wsypujemy 1/4 szklanki cukru lub syropu gotujemy na wolnym ogniu ok 15 minut następnie dodajemy agar i gotujemy jeszcze 2 minuty.  Przestudzoną śmietankę wlewamy do foremek najlepiej użyć silikonowych.Odstawiamy do stężenia na  około 2 godziny. Listki mięty umieszczamy w moździerzu, wsypujemy cukier i rozcieramy. Wlewamy rum, delikatnie łączymy i tak powstaje nasze mojito. Obrane i pokrojone na cząstki truskawki umieszczamy w pucharku lub na talerzu, dekorujemy  ricottą i polewamy mojito.  Wszystkie składniki przechowujemy w lodówce, wyciągamy tuż przed przygotowaniem sałatki. Najlepiej smakuje dobrze schłodzona.

5 komentarzy: