piątek, 30 maja 2014

CANNELLONI Z GRILLOWANEGO BAKŁAŻANA




Lekkie  i proste w przygotowaniu przekąski są doskonałą dietetyczna alternatywą szczególnie wtedy, kiedy za oknem jest słonecznie i robi się coraz cieplej. Wówczas niespecjalnie ma się ochotę na przesiadywanie w kuchni. Takim daniem jest dzisiejsza propozycja, czyli  cannelloni z grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami, kawałkami marynowanej juki i czerwonej papryki. Przekąska jest bardzo smaczna i zarazem prosta w wykonaniu. Wizualnie  również  prezentuje się całkiem atrakcyjnie.




Składniki:

2 średnie bakłażany
1 słoiczek pomidorów w oleju
1 słoiczek juki marynowanej lub sera żółtego
1 średnia czerwona papryka
oliwa z orzechów włoskich
ocet balsamiczny
sól, pieprz do smaku
do dekoracji por pocięty w wąskie paseczki (biała cześć)
sałata




Sposób przygotowania:

Bakłażany myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na plastry o grubości 3 mm, solimy odstawiamy na 15 minut. Następnie osuszamy papierowym ręcznikiem  nadmiar wody i grillujemy z obu stron. Na przestudzone plastry układamy po kawałku pomidora, juki lub sera, papryki i po odrobinie pora, lekko solimy i zawijamy. Możemy obwiązać całość kawałkiem szczypiorku lub przekłuć wykałaczką. Już na sam koniec kropimy oliwą orzechową i octem balsamicznym.



6 komentarzy:

  1. Ślicznie podane! Muszą być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) To taka mała smaczna dietetyczna przekąska :)

      Usuń
  2. Ale fajne, szczególnie na ostatnim zdjęciu prezentują się pięknie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie się podoba mieszanka olejów która stworzyła tę ładną plamę - abstrakcyjną ;)

      Usuń
  3. Uwielbiam:) mam pytanie juka jest dostępna w naszych delikatesach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę ze w delikatesach Piotr i Pawel w Hiszpanii można kupić prawie w każdym sklepie. Pozdrawiam ! :)

      Usuń