wtorek, 27 maja 2014

BEZGLUTENOWE INDYJSKIE PLACKI BESAN PUDA




Dzisiaj  ponownie zapraszam do Indii na  smaczne i proste w wykonaniu  placki Besan Puda. Głównym  składnikiem  w tym przepisie jest mąka z ciecierzycy, która doskonale komponuje się z różnymi dodatkami z warzyw lub owoców, więc pole do popisu jest spore. Zanim jednak zaczniecie tworzyć swoje kompozycje smakowe na początek zachęcam do wypróbowania autentycznego tradycyjnego indyjskiego przepisu.





Składniki:

1 szklanka mąki z ciecierzycy
1/4 szklanki maizeny (opcjonalnie)
1 łyżeczka soli
3/4 szklanki wody
1/2 łyżeczki zielonej chili
1 szklanka cukinii startej na tarce lub drobno posiekanej
1 łyżka posiekanej kolendry
olej do smażenia




Sposób przygotowania:

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy wodę, przyprawy i cukinię i wszystko razem mieszamy tak aby składniki dobrze się połączyły. Odstawiamy na 30 minut. Następnie na  średnio rozgrzany tłuszcz porcjami wlewamy ciasto i rozprowadzamy na całą powierzchnię patelni. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Można również robić mniejsze, w zależności od ich późniejszego przeznaczenia. Jeśli mamy zamiar przygotować je z farszem,  wówczas zdecydowanie lepiej jest piec duże placki. Smacznego.




9 komentarzy:

  1. Lubię takie proste i szybkie dania na obiady :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również lubię dania proste, szybkie w przygotowaniu i oczywiście sycące :)

      Usuń
  2. Super placuszki. Może dodasz je do mojej akcji : http://www.durszlak.pl/akcje-kulinarne/wykorzystaj-make-z-ciecierzycy ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne danie, pysznie podane :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. właśnie jesteśmy po konsumpcji i muszę powiedzieć, że te placki są rewelacyjne :)
    skorzystałam z podpowiedzi i też podałam je z sałatką
    dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Proszę bardzo :) cieszę się ze posmakowały :) Na początku kiedy odkryłam ten przepis nie mogłam się nimi najeść i smażyłam je kilka razy w tygodniu :))) Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  6. czy mąka z ciecierzycy jest robiona z uprzednio namoczonej i wyplukanej ciecierzycy? obawiam sie saponin i fitynianów jesli mąka jest robiona z wysuszonych niemoczonych ziaren :/

    OdpowiedzUsuń