poniedziałek, 21 kwietnia 2014

ROLADKI ORZECHOWO-ŚLIWKOWE


Dzisiejsza propozycja to połączenie smaków kuchni gruzińskiej i włoskiej .Danie powstało zupełnie spontanicznie i wyszło całkiem smaczne. Niestety ma jedną wielką wadę - jest bardzo kaloryczne. Jednak myślę, że od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi.




Składniki na 2 porcje:

1 duży lub dwa małe bakłażany
100 g orzechów włoskich mielonych
50 g suszonych śliwek
papryka ostra
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka oliwy
sól do smaku
1 płaska łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Bakłażana kroimy wzdłuż na cienie plastry, delikatnie solimy odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wsypujemy paprykę, orzechy, drobno posiekane śliwki i ząbek czosnku. Solimy do smaku, dokładnie łączymy, chwilę smażymy i na końcu dodajemy sok z cytryny. Studzimy, przekładamy do wysokiego naczynia i rozdrabniamy blenderem.Plastry bakłażana osuszamy z nadmiaru soków papierowym ręcznikiem, smarujemy każdy plaster  masą orzechową, zwijamy w rulonik posypujemy mąką i smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy z pappardelle, ryżem lub kaszą kuskus.

3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. O tak mniam, mniam :) Raz na jakiś czas można zaszaleć i uzupełnić kalorie ;)

      Usuń
  2. :) z każdym postem jestem Ci coraz bardziej wdzięczna, że po prostu jesteś :) Dziękuję! :)

    OdpowiedzUsuń