czwartek, 10 kwietnia 2014

CZERWONA SOCZEWICA Z WARZYWAMI - ZUPA





Zupy są bardzo ważną częścią mojej diety. Lubię się nimi raczyć bez względu na porę roku. Zimą zupy muszą być gęste, zawiesiste i rozgrzewające. W okresie letnim natomiast preferuję chłodniki, na które mam wiele ciekawych przepisów i chętnie się z Wami nimi podzielę w nadchodzące wakacje. Przepis, który dzisiaj przygotowałam jest bardzo prosty. W zależności od Waszej wyobraźni i Waszych smaków możecie czegoś dodawać lub ujmować. Podstawowy składnikiem musi być jednak czerwona soczewica. Oto mój przepis:

Składniki:

250 g czerwonej soczewicy
4 marchewki
2 pietruszki
4 łodygi selera naciowego
1/2 korzenia selera
1 por
4 ziemniaki
1/2 szklanki pomidorów
Po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i pikantnej
1 łyżeczka curry lub garam masali
1/2 łyżeczki kminku
1/2 kurkumy
1 liść laurowy
2-3 ziarna ziela angielskiego
3 l bulionu warzywnego
sól do smaku
3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Do garnka o grubym dnie wlewamy olej, wsypujemy przyprawy suche, liść laurowy i ziele angielskie. Delikatnie podsmażamy uważając, aby się nie przypaliły. Obrane i dowolnie pokrojone warzywa wrzucamy do przypraw, dokładnie mieszamy i podsmażamy przez 5 minut. Następnie wlewamy dwie szklanki bulionu i dodajemy soczewicę. Mieszamy tak, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Doprowadzamy do wrzenia i dolewamy pozostałą cześć bulionu. Zagotować mieszając od czasu do czasu aby nie wykipiało. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez godzinę. Smacznego.





4 komentarze:

  1. Zdrowa i pyszna zapewne. U mnie w domu soczewica to hit! Nawet najmłodsi przepadają:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W okresie od jesieni do wiosny strączkowe są głównym elementem mojej diety :)

      Usuń