wtorek, 18 lutego 2014

PIEROŻKI Z KOMOSĄ I CZERWONĄ SOCZEWICĄ


Nie znam osoby która nie lubiłaby pierogów. Jedni zajadają się tymi na słodko, inni preferują smaki bardziej wytrawne. Osobiście uwielbiam jedne i drugie. Latem zazwyczaj przyrządzam wersję z owocami. W zimnych porach roku wybieram smaki rozgrzewające, pikantne. Dzisiejszy przepis należy do tych z gatunku zimowego, czyli sycąco i rozgrzewająco.



Składniki na farsz:

200 g komosy ryżowej
300 g soczewicy czerwonej
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki masali
1/2 cebuli (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki papryki pikantnej

Składniki na ciasto:

2 szklanki maki
3/4 szklanki gorącej wody
2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Na średnio rozgrzany tłuszcz wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, podsmażamy na złoty kolor, a następnie dodajemy masalę, paprykę, mieszamy, dodajemy soczewice i komosę i wszystko razem jeszcze raz dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i odstawiamy do wystygnięcia.

Z mąki, wody i oleju zagniatamy ciasto, a następnie zawijamy w folię spożywcza na 10 minut. Ten zabieg sprawi, że ciasto będzie bardzo elastyczne. Tak przygotowane ciasto wałkujemy, wykrawamy szklanką krążki nadziewamy farszem zaklejamy i wrzucamy na gotującą się wodę. Kiedy wypłyną są już gotowe do spożycia, wystarczy tylko polać tłuszczem  z  cebulka lub  jogurtem. Wypróbujcie, polecam.



4 komentarze:

  1. Pierwszy raz spotykam się z takim nadzieniem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Są smaczne i polecam wypróbowac :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy komosa i soczewica mają być wcześniej (przed wrzuceniem ich na patelnię) ugotowane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak koniecznie muszą być ugotowane lub np. soczewica konserwowa. Dziękuje ze zwróciłaś uwagę na brak tak ważnej informacji, postaram się jak najszybciej to poprawić. Pozdrawiam!

      Usuń