poniedziałek, 3 lutego 2014

PASTA TAHINI



Tahini to pasta na bazie prażonych nasion sezamu i oleju sezamowego, oliwy z oliwek lub zwykłego oleju. Stosuje ją często do przygotowania humusu, baba ghanoush, o którym wspominałam w jednym z poprzednich postów.

Składniki:

 200 g sezamu
 100 ml oliwy

Przygotowanie:

Sezam prażymy  na suchej patelni  uważając aby się nie przypalił  a następnie studzimy go. Wystudzony sezam przesypujemy  do naczynia i dodajemy olej. Blenderujemy tak, aby powstała gęsta masa. Przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.

2 komentarze:

  1. Muszę ją w końcu zrobić , lubię masło orzechowe to i z tahiną powinnam się polubić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo prosta i szybka w wykonaniu a w moim przypadku niezbędna w kuchni :)

      Usuń