wtorek, 21 stycznia 2014

WEGAŃSKIE JAJKO SADZONE


Wegan można podzielić na dwie grupy. Pierwsza z nich to osoby, które nigdy nie przepadały za mięsem i nabiałem. W takich przypadkach nie ma zazwyczaj problemu z dostosowaniem się do nieco ograniczonej gamy produktów spożywczych na nowej diecie. Druga grupa to weganie, którzy zmienili nawyki żywieniowe z przyczyn etycznych, chociaż w przeszłości chętnie sięgali po produkty odzwierzęce. Proces przechodzenia na dietę wegańską w tym drugim przypadku jest bardzo trudny. Wszystko jest oczywiście kwestią przyzwyczajenia, ale zwłaszcza na początku można dotkliwie odczuwać brak sera, mleka czy jajek. Stąd pomysł na wegańskie jajko, które wygląda i smakuje jak prawdziwe, chociaż z kurą nie ma nic wspólnego.

Do przygotowania jajka wegańskiego potrzebujemy:


Białko:
 ser tofu

Żółtko:
 2 łyżki purée ziemniaczanego (bez dodatku masła i mleka)
 1 łyżeczka płaska maizeny (skrobi kukurydzianej)  lub mąki ziemniaczanej
 1 płaska łyżeczka  drożdży piwnych
 1/4 łyżeczki soli Kala Namak lub zwykłej
 1/4 łyżeczki kurkumy
 1 łyżeczka oliwy lub oleju
 1 łyżeczka margaryny roślinnej
 7-8 łyżek gorącej wody

Ze składników w takich proporcjach można przygotować jedno żółtko.

Z sera  za pomocą foremki wykrawamy bryłę w kształcie walca. Następnie kroimy  ją tak, aby w przekroju otrzymać okrągłe plasterki (ilość plastrów zależy od wysokości sera), które maja mieć grubość nie większą niż 1,5 cm. Następnie jeszcze raz wycinamy mniejsze kółeczka wewnątrz plasterków sera.  W taki sposób powstaje miejsce na żółtko naszego jajka. Żółtko przygotowujemy mieszając najpierw wszystkie składniki suche tj. purée ziemniaczane, maizenę, sól, kurkumę i drożdże. Następnie dodajemy margarynę, olej i na końcu gorącą wodę. Wszystko szybko i dokładnie łączymy. Jeśli nasze żółtko jest za gęste dolewamy jeszcze odrobinę wody. Na średnio rozgrzany tłuszcz kładziemy białko, czyli nasze krążki z tofu i wlewamy do środka część żółtka. Smażymy 3-4 minuty w trakcie których polewamy po wierzchu gorącym olejem a  na koniec wylewamy resztę żółtej masy, aby stworzyć wrażenie nie do końca wysmażonego, lekko płynnego żółtka. Do solenia najlepiej użyć soli Kala Namak, ponieważ w smaku bardzo przypomina żółtko jaja kurzego.  Jeśli nie przepadacie za tym smakiem użyjcie zwykłej soli. Wegańskie jaja sadzone podałam z pieczonymi ziemniakami a la patatas bravas i warzywami z woka. Serdecznie zachęcam do wypróbowania tego przepisu.

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. I ja na to nie wpadłam :) podpatrzyłam ten przepis na hiszpańskim blogu. Jajo jest bardzo dobre polecam :)

      Usuń