wtorek, 14 stycznia 2014

PYSZNE I ZDROWE MLECZKO SOJOWE :)


Jedni nazywają je mlekiem, inni napojem, ale jedno jest pewne: z  małych i niepozornych ziarenek soi bardzo łatwo uzyskać naturalny i zdrowy suplement diety, bogaty w witaminy  B1, B2, B6, żelazo, magnez ,fosfor a przede wszystkim  w lecytynę, która ma istotny wpływ na ogólne funkcje umysłowe takie jak koncentracja, odporność na zmęczenie umysłowe, zapobiega wyczerpaniu psychicznemu. Mleko sojowe zawiera również niezbędne kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 6. To główne powody, dla których od dawna w mojej diecie stosuje tylko  mleka roślinne, najczęściej sojowe, które sama przygotowuję. Mleko sojowe nie zawiera żadnych konserwantów i okres jego przydatności do spożycia jest stosunkowo krótki, bo około pięć dni. Jeśli w tym czasie nie zostanie spożyte to wykorzystuję je  do przygotowania tofu.Zachęcam was do samodzielnego przygotowywania mleka sojowego, a tych, którzy sięgają po mleko pochodzenia zwierzęcego do całkowitej substytucji mlekiem sojowym, które dostarcza wielokrotnie więcej składników odżywczych.


Składniki:
1 szklanka ziaren soi
6 szklanek wody
1/2 łyżeczki soli



Sposób przygotowania:

Soję płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. Następnie jeszcze raz  przepłukujemy i dokładnie odlewamy wodę. Do wysokiego naczynia przesypujemy ziarna i zalewamy 3 szklankami wody. Wszystko dokładnie miksujemy za pomocą blendera. Uzyskana w ten sposób masę przelewamy do dużego garnka, solimy i gotujemy. Musimy uważać, aby nasza soja nie wykipiała, więc kiedy tylko zaczyna się podnosić dolewamy szklankę zimnej wody, mieszamy i czekamy aż zagotuje się ponownie po czym jeszcze raz dolewamy wody i mieszamy. Czynność tę powtarzamy trzy razy. Następne gotujemy całość przez około 10 -15 minut mieszając od czasu do czasu żeby zapobiec przypaleniu. Po tym czasie odstawiamy  garnek do przestygnięcia. Kiedy mleko jest letnie przelewamy je przez durszlak wyłożony lnianą ściereczką przeznaczoną specjalnie do tego celu lub kilkakrotnie złożoną gazą. Dokładnie wyciskamy. Z  tych proporcji produktów otrzymujemy ok dwa litry dobrego mleka.

3 komentarze:

  1. Robiłam sonecznikowe,orzechowe i ryzowe ale sojowego nie..przyszła pora:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najczęściej robię właśnie sojowe,wypróbuj moim zdaniem jest naprawdę dobre :)

      Usuń