niedziela, 29 grudnia 2013

PRALINY CZEKOLADOWE


Dzisiejsza propozycja, czyli czekoladowe pralinki z ogromną ilością bakalii, nadaje się idealnie na eleganckie przyjęcie sylwestrowe. Dodatkowym plusem jest to, że przygotowanie pralinek nie jest czasochłonne, a smak i prezencja zrobią wrażenie nawet na najbardziej wymagających gościach.


Składniki:

150 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
Po 2 łyżeczki:
-kandyzowanej skórki pomarańczowej
-sezamu prażonego
-grubo mielonych migdałów
-rodzynek
-kokosu
-rumu
-miodu
3-4 suszone figi
3-4 suszone morele

Sposób przygotowania:

Czekoladę rozpuszczamy w wodnej kąpieli. Figi i morele drobno kroimy a następnie dodajemy je wraz z bakaliami do rozpuszczonej czekolady. Wszystko razem dokładnie łączymy i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na pergaminie, dekorujemy zgodnie z własnymi upodobaniami i zostawiamy do zastygnięcia na ok  1h.


3 komentarze:

  1. Fajny przepis. Zastanawiam się tylko czy łatwo formuje się te kulki kiedy czekolada jest roztopiona. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podczas laczenia skladnikow czekolada zaczyna juz zasrygac i bez problemu dawalo sie je formowac :) Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Wyglądają wyjątkowo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń