poniedziałek, 11 listopada 2013

ZAPIEKANY POMIDOR Z KREMEM MASCARPONE I PAPPARDELLE


Pyszne (niestety, przy okazji bardzo kaloryczne) danie, na które zdecydowanie warto się skusić i wypróbować ten przepis.


Składniki dla czterech osób:

4 średnie pomidory
250 g serka mascarpone
100 g suszonych pomidorów
2 łyżki parmezanu
1 płaska łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
szczypta otartej skórki z cytryny
makaron pappardelle
sól i pieprz biały do smaku

Pomidory myjemy, osuszamy i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy suszone pomidory (wcześniej namoczone). Jeśli są w oleju to  odsączyć tylko z nadmiaru tłuszczu. Serek mascarpone łączymy z pozostałymi składnikami czyli suszonymi posiekanymi pomidorami, parmezanem, zielonym pieprzem, skórką cytrynową i przyprawami. Tak przygotowaną masą napełniamy pomidory,  przykrywamy odciętą częścią i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut.

W czasie kiedy pieką się nasze pomidory przygotowujemy pappardelle. Makaron gotujemy al dente a następnie odlewamy wodę i polewamy sklarowanym masłem. Wykładamy na talerz porcję makaronu, na który kładziemy pieczonego pomidora. Całość posypujemy parmezanem. Do smaku i dekoracji dodałam odrobinę karmelizowanych orzeszków pinii, ale nie jest to koniecznie. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz