poniedziałek, 25 listopada 2013

PASTA Z FASOLI I SOCZEWICY W TRZECH SMAKACH


Dziś przedstawiam propozycję ciekawego dodatku do kanapek – pastę z fasoli i soczewicy. Oprócz wersji podstawowej zaproponowałam również trzy sprawdzone wersje smakowe. Można jednak śmiało pokusić się o eksperymentowanie ze swoimi ulubionymi dodatkami i tworzyć własne wersje pasty.


Pasta z fasoli  i soczewicy– wersja podstawowa:

500 g fasoli Jaś
250 soczewicy czerwonej
1 szklanka wody
2 łyżki sosu sojowego
1 płaska łyżeczka  kminku mielonego
1/2 łyżeczki mielonego anyżu (jeśli ktoś nie przepada za anyżem to ten składnik można śmiało pominąć)
4 łyżki oleju
Fasolę moczymy 12h a następnie gotujemy do miękkości. Odlewamy wodę, studzimy i przepuszczamy przez maszynkę lub blenderujemy. Podobnie przygotowujemy soczewicę z tym, że moczymy zdecydowanie krócej - około godziny. Następnie gotujemy ją w osolonej wodzie przez około godzinę. Odcedzamy, studzimy i blenderujemy. Na patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy kminek i anyż,  lekko podsmażamy i dodajemy  fasolę i soczewicę.  Dokładnie mieszamy i dalej smażymy przez około 5 minut. Otrzymaną masę studzimy i w ten sposób otrzymujemy bazę do  naszej pasty.



Pasta z suszonymi pomidorami i bazylia

250 g wcześniej przygotowanej pasty
100g suszonych pomidorów w oleju
garść listków świeżej bazylii
1 łyżka soku z cytryny
Sól i sos sojowy do smaku
Kilka kropel tabasco (niekoniecznie)
1/2 szklanki  zimnej wody

Wszystkie wymienione składniki wrzucamy do jednego naczynia i blenderujemy przez ok 5 minut. Uzyskaną w ten sposób pastę przekładamy do naczynia (najlepiej szklanego) i szczelnie przykrywamy. Przechowujemy w lodówce.

Pasta curry
250 g bazy fasolowo-soczewicowej
1 łyżeczka  przyprawy curry
1 łyżka oleju
1 łyżka soku z cytryny
Sól i sos sojowy do smaku
1/2 szklanki zimnej wody

  Na małej patelni lub w rondelku rozgrzewamy łyżkę oleju, wsypujemy przyprawę curry i delikatnie podsmażamy przez dosłownie pół minuty aby uwolnić aromat. Studzimy, dodajemy do masy i przygotowujemy tak jak poprzednią pastę.

Pasta cynamonowo-imbirowa:
250g bazy fasolowo-soczewicowej
1 łyżeczka suszonego imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
otarta skórka z połówki pomarańczy
1 łyżeczka chutney
szczypta pieprzu cayenne
1 łyżka soku z cytryny
sól i sos sojowy do smaku
1/2 szklanki zimnej wody

Przygotowujemy tak samo jak pierwszą pastę: składniki wrzucamy do jednego naczynia i blenderujemy na gładką masę.

4 komentarze:

  1. Wyglądają cudnie, jadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne :) Zapisuję koniecznie do wypróbowania :) Zwłaszcza ta wersja z cynamonem mnie intryguje :)

    OdpowiedzUsuń