wtorek, 12 listopada 2013

MINI KROKIECIKI TANDOORI



Mój autorski przepis, w którym  połączyłam fasolę z indyjskimi przyprawami: tandoori masalą i  asafetydą. Potrawa jest wyjątkowo sycąca i posiada egzotyczny smak. Krokieciki można spożywać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki:

1/2kg białej fasolki (suchej)
2 łyżeczki tandoori
2 łyżeczki suszonego lub świeżego lubczyku
1 łyżka musztardy dijon
1/2 łyżeczki asafetydy
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1/2 szklanki bulionu warzywnego
1 jogurt sojowy(125 g)
1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki sosu sojowego
sól do smaku (jeśli jest taka potrzeba)



Sposób przygotowania:

Fasolę moczymy 24 h a następnie gotujemy al dente. Do gotowania dodałam 2 kostki bulionu warzywnego zamiast soli. Następnie fasolę odcedzamy (1/2 szklanki bulionu odlewamy) i zostawiamy na  durszlaku  aż lekko przestygnie. Wystudzoną fasolę przekręcamy przez maszynkę. Do gotowej masy fasolowej dodajemy pozostałe składniki (musztardę, tandoori, lubczyk, asafetydę, jogurt, siemię lniane i sos sojowy). Wyrabiamy  gładką masę i odstawiamy na około 10 minut. Następnie formujemy malutkie krokieciki. Z podanych składników wychodzi ich bardzo dużo wiec jeśli brakuje wam cierpliwości możecie robić je wielkości mielonych kotletów czy hamburgerów. Krokieciki obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Smacznego.


2 komentarze: